Studieschuld in Nederland

Blog Studieschuld in Nederland

Studeren is iets wat veel mensen graag doen. Als kind kijk je er erg naar uit, je wil namelijk dokter worden, of juffrouw, of dierenarts of misschien wil piloot of heel wat anders. Het is dan belangrijk dat je gaat studeren en dat kan niet gratis in Nederland. Boeken kosten geld, maar ook collegegeld moet je betalen, soms huur je een kamer en zo komt er heel wat bij kijken als je gaat studeren, zeker qua kosten.

Wat kost een studie?

Ieder jaar wordt het collegegeld hoger, boeken kosten geld, je hebt pen, papier, mappen en van alles en nog wat nodig om alles te noteren. Vaak heb je een laptop nodig, misschien moet je nog een kamer huren en een OV kopen om iedere dag op en neer te reizen. Er komen dus nogal wat kosten bij en de hoogte van de studie hangt ook af van het niveau, waar je gaat studeren en welk jaar het is. Er kan niet standaard gezegd worden wat het vaste bedrag is voor een studie want dat loopt nogal uiteen. Daarom is het goed om voor jezelf te berekenen wat jij per jaar kwijt bent aan je studie, zodat je weet wat je later ongeveer terug moet betalen.

 

Hoogte studieschuld

We hebben een paar cijfers bekeken van wat jaren terug. Uit onderzoek komt namelijk heel duidelijk naar voren dat er veel mensen zijn met een studieschuld in Nederland. Het waren er in het jaar 2019 bijvoorbeeld 1,4 miljoen. In 2015 waren het 388.000 mensen. In Nederland hadden mensen in 2019 een gemiddelde studieschuld van 13.700 euro. Dit lijkt een flink bedrag, dat is het ook als je het terug moet betalen, maar als je het zo bij elkaar rekent al die jaren dat je hebt gestudeerd, dan snap je wel heel goed waar dat het bedrag vandaan komt. 

Recente berichten